Σε γενικές γραμμές υπάρχουν κατάλληλα συστήματα ψεκασμού χρωμάτων για όλους τους τομείς εφαρμογής, που κυμαίνονται από βερνίκια αστάρια κ.α.. Υπάρχουν μεγάλες συσκευές ψεκασμού για να ψεκάσετε πολύ υλικό σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και μικρά μηχανήματα για την εφαρμογή πολύ μικρών ποσοτήτων υλικού.

Θεωρητικά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει έναν ψεκαστήρα χρωμάτων για σχεδόν όλες τις εργασίες βαφής. Το ερώτημα είναι αν έχει νόημα, ιδίως όσον αφορά το κόστος αγοράς και λειτουργίας. Για να αξιολογήσετε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη διάφορους παράγοντες για να προσδιορίσετε τα πιθανά οφέλη: οι παράγοντες περιλαμβάνουν τις περιοχές που θα βαφτούν, τη συχνότητα χρήσης, τα υλικά που θέλετε να ψεκάσετε, καθώς και το είδος των έργων.  

Κατ 'αρχήν, μπορεί να ειπωθεί ότι η τακτική χρήση αυξάνει την κερδοφορία και δικαιολογεί την αγορά ενός ψεκαστήρα χρωμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν τώρα φθηνά μοντέλα αρχικού επιπέδου, τα οποία είναι επίσης κατάλληλα για χρήστες που χρειάζονται ένα ψεκαστήρα βαφής μόνο μερικές φορές το χρόνο. Για χρήστες που θέλουν να χρησιμοποιούν ένα μηχάνημα airless μόνο πολύ ακανόνιστα ή μόνο για ένα έργο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να νοικιάσουν μια μονάδα ψεκασμού χρωμάτων ή να αγοράσουν μια χρησιμοποιημένη μονάδα ψεκασμού.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η χρήση συσκευών airless αξίζει ιδιαίτερα για μεγάλες περιοχές. Αλλά και η χρήση της τεχνολογίας ψεκασμού αξίζει ακόμη και για μικρά έργα, όπως βαφή καλοριφέρ, κουφώματα, πόρτες και σκάλες. Ακριβώς όπως για τα ενδιάμεσα έργα, όπως η τοποθέτηση εσωτερικών τοίχων ή προσόψεων.

Η χρήση εξοπλισμού ψεκασμού μπορεί να διευκολύνει πολλές εργασίες και να βοηθήσει τους εργαζόμενους και την υγεία τους. Ειδικά όταν εξετάζουμε θέματα όπως η υψηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης και η έλλειψη ειδικών δεξιοτήτων σε ορισμένες περιοχές, αυτή η πτυχή αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία.